Wednesday, March 2, 2011

Apam Gula Hangus


Asslamualaikum dan selamat sejahtera diharap kepada pembaca blog saya. Semalam saya telah mengukus kuih yang telah mencuri hati saya untuk membuatnya. Sebenarnya saya terpanggil untuk membuat kerana adik ipar yang pada mulanya membuat untuk jualan, dengan rasanya yang sedap dan teksturnya yang sangat lembut lagi gebu. Disini, saya sertakan resepinya yang sangat mudah sekali.

Sumber: hazz 63 (myresepi.com)

Bahan-bahan (resepi ni copy paste je)

* 2 biji telur
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan air
* 1/2 cawan minyak masak
* 2 sudu besar marjerin
* 2 sudu susu pekat
* 1 sudu teh soda bikarbonat.
* 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

No comments:

Post a Comment