Tuesday, March 8, 2011

Bahan-Bahan Gantian Untuk Bahan Makanan

Assalamualaikum kepada pengunjung blog ini,terima kasih kerana tidak jemu untuk mengunjungnya dan mudah-mudahan serba sedikit dapat berkongsi cerita..Kepada anda semua yang sudah bersedia membuat kuih, tetapi kebiasaannya tidak semua bahan dalam resipi yang ingin dibuat ada tersimpan di dalam almari? Oleh itu, jangan batalkan niat untuk membuatnya.Ada pelbagai bahan yang boleh kita gantikan dengan bahan lainnya. Di sini saya senaraikan bahan gantiannya.


1) Serbuk Penaik untuk 1 sudu teh digantikan dengan 1/4 sudu teh soda bikarbonat dicampurkan 1/2 sudu teh krim tartar.

2)Mentega Susu untuk 1 cawan digantikan dengan 1 cawan yogurt atau 1 makan cuka yang dicampurkan susu (untuk 1 cawan) atau 1 sudu makan air perahan lemon yang dicampurkan susu(untuk 1 cawan).

3)Tepung Kek untuk 1 cawan digantikan dengan 1 cawan tepung gandum degan 2 sudu serbuk penaik yang telah diayak.

4)Coklat untuk 1 auns digantikan dengan 3 sudu makan serbuk koko dicampurkan dengan 1 sudu makan mentega atau mejerin.

5)Tepung Jagung untuk 1 sudu makan digantikan dengan 2 sudu makan tepung gandum.

6)Sirap Jagung untuk 2 cawan digantikan dengan 1 cawan gula biasa.

7)Krim Light untuk 1 cawan digantikan dengan 1 1/2 sudu makan mentega dicampurkan dengan susu (untuk 1 cawan).

8)Krim Whipped untuk 1 cawan digantikan dengan 1/2 cawan mentega dicampurkan susu (untuk 1 cawan).

9)Kuning telur untuk 2 biji kuning digantikan dengan 1 biji telur (boleh digunakan untuk membakar kuih tetapi bukan untuk sos).

10)Telur untuk 1 biji telur digantikan dengan 2 biji kuning telur (untuk membakar diperlukan 2 biji kuning telur dicampurkan 1 sudu makan air) atau jika anda mahu membakar tetapi masih kurang 1 biji telur,boleh dugunakan 1 sudu teh tepung jagung atau ubi sebagai bahan pengganti.

11)Herba Segar untuk 1 sudu makan digantikan dengan 1 sudu teh herba kering.

12)Madu untuk 1 cawan digantikan dengan 1 1/4 cwan gula ditambahkan 1/4 cawan air.

13)Jus lemon untuk 1 sudu makan digantikan dengan 1 sudu makan cuka putih.

14)Susu Skim untuk 1 cawan digantikan dengan 1/3 cawan susu tepung tanpa lemak dicampurkan 3/4 cawan air.

15)Susu untuk 1 cawan digantikan dengan 1/3 cawan susu sejat dicampurkan 1/2 cawan air.

16)Cendawan Segar untuk 250gm digantikan dengan 12 auns cendawan tin , toskan.

Sumber dari majalah SEDAP oleh Chef Nurmaningsih T.Nonky . Diharap dapatlah membantu rakan-rakan semua.

2 comments: