Tuesday, April 12, 2011

Kek Pisangku

Semalam pagi saya telah membakar kek pisang, kek pisang ini dah banyak kali saya buat dan resepinya saya dapat dari myresepi yang "famous" tu. Masa mak buat kenduri kahwin adik saya, kek pisang ini saya telah buat sebanyak 15 biji untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang.Resepinya sangat mudah dan keknya agak besar.Kalau sesiapa yang tidak suka manis kurangkan gulanya sedikit. Kalau saya sebiji kek ini memang susah nak dihabiskan..oleh itu, saya akan memberi kepada jiran dan sahabat-sahabat saya untuk merasa.





Resepinya saya "copy paste"kan
Sumber Myresepi oleh adsweet

Bahan-bahan ( saiz biasa )

* 7 biji pisang berangan
* 1 cawan minyak masak
* 2 sudu kecil soda bikarbonat
* 5 biji telur
* 2 cawan gula halus
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 3 cawan gandum

Cara-cara

1. Blender kan pisang, minyak dan soda bikarbonat sampai lumat
2. Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla (boleh juga di blend)
3. Masukkan pisang yang telah di blend ke dalam bancuhan telur dan gula
4. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
5. Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C (saya bakar dalam 1 jam,biasanya bergantung kepada "oven" masing).

5 comments:

  1. wah sedap ni wati..klu dpt mkn panas2...bak sepiring..hehe

    ReplyDelete
  2. mai la sini...satu loyang wati buatkan utk lyza, bole tahan gak rasanya...mcm lyza ckp kena lak mkn bila panas2.

    ReplyDelete
  3. mmg sedappppp sy sgt sukaknya..kegemaran mak juga hehe..

    ReplyDelete
  4. saya pun dah dpt bau dier kak....sangat2 sedap...hehe

    ReplyDelete