Thursday, June 16, 2011

Lompat Tikam



Sejak kebelakangan ini, saya rasa hendak makan kuih yang manis-manis je..mungkin bahang puasa di bulan ramadan yang tidak lama lagi muncul agaknya yang membuat saya terpanggil untuk membuat kuih Lompat tikam ini. Ini adalah pertama kali saya membuatnya, rasanya ok sangat tapi saya kena perbaikinya lagilah... sebab pertama kali pasti macam ada yang tidak kena je, padahal sudah banyak yang saya makan bersama anak-anak. Resepi saya perolehi dari blog kak Hanieliza yang terkenal tu.



Resepi dari Blog hanieliza.blogspot.com
Bahan Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau (saya guna perasa strawberry dan pewarna merah)
1 s/k air kapur
secubit garam

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.


Bahan Lapisan Putih
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan pekat
1 s/k garam

Cara
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah.

Air Gula Merah
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan]

Cara
1. Masakkan semua abhan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam

No comments:

Post a Comment