Menerima pelbagai tempahan untuk majlis perkahwinan, harijadi, pertunangan dan seumpamanya...
Tuesday, May 10, 2011
Bihun Goreng Ibu Mertuaku
Bihun goreng ini saya masak untuk menu sarapan pagi, macam biasalah selalunya saya akan runsing sedikit kerana memikirkan apa nak masak untuk sarapan pagi. Itu belum fikir nak masak untuk makan tengahari dan malam...memang pening selalu. Ibu mertua saya memang suka dengan bihun-bihun goreng ni, lagi pula dia tidak makan nasi..rasannya dah lebih 5 tahun dia tidak makan nasi hanya makan lauk pauk, mee, roti dan lain-lain asalkan bukan nasi. Kenapa dan mengapa dia sendiri saja yang lebih tau. Sebagai menantu, pandai-pandailah masakkan apa yang dia suka dan boleh makan. Dibawah saya sertakan resepinya.
Bihun Goreng Ibu Mertuaku
(Untuk lebih kurang 8 orang makan)
Dari resepiku
Bihun satu paket (400gm) direndam dan ditoskan
Bahan * ini ditumbuk kasar-kasar dan kalau malas di"blender" pun boleh.
*Bawang besar 3 biji
*Bawang putih 10 ulas (lebih lagi sedap)
*Cili padi 15 biji (ikut kepedasan masing-masing)
*Ikan bilis segenggam dan kalau nak sedap lagi tambahkan udang kering
Kicap pekat(ikut gelap yang dimahukan)
Kicap manis 3 sudu makan
Sos tiram 3 sudu makan
Minyak masak untuk menumis secukupnya
Sedikit minyak bijan (3 sudu makan)
Isi ayam 1/4 ekor dipotong kecil-kecil
Telur 3 biji digoreng dan dihancur-hancurkan
Garam dan gula secukupnya.
Kobis secukupnya dihiris halus
Taugeh dalam RM0.50
Daun sup dan bawang
Cara-caranya
Masukkan minyak masak dan bijan . Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk kasar. Setelah garing dan naik bau masukkan pula, ayam dan setelah 5 minit digaul rata masukkan pula telur yang telah digoreng hancur dikuti kicap pekat, manis dan sos tiram. Perisakan garam dan gula secukupnya.
Jika bahan tumisan kering masukkan air sedikit. Setelah itu masukkan bihun yang telah ditoskan dikuti sayur kobis. Apabila bihun dan kobis sudah lembut, barulah masukkan taugeh dan daun sup serta daun bawang.Gaul rata dan siap untuk dihidangkan. Bihun ini pasti harum baunya kerana fungsi minyak bijan tersebut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment