Thursday, May 5, 2011

Tomyam versiku



Semalam petang sambil duduk dan sembang-sembang dengan MIL, saya bertanya pada MIL nak masak sayur apalah untuk juadah makan malam selain dari ayam goreng. Saya tengok MIL dan MIL tengok saya kerana masing-masing tak tahu nak masak apa. LAlu saya ke pasar mini dan tinjau apa yang patut dan tengok saja terus "set up" nak masak tomyam. Jadi lepas beli, balik rumah terus ke dapur dan masak. Dan hasilnya seperti di bawah.




Gambar agak gelap sedikit dari yang atas (amatur katakanlah...hehehe)

Resepi tomyam ku

Bahan-bahannya
1.Ayam 1/4 ekor dipotong kecil-kecil
2.Bunga kobis dalam 300gm dipotong kecil- kecil
3.Tomato 4 biji dibelah 4
4.Lobak merah sebatang dihiris
5.Jagung muda 4 biji dihiris
6.Bawang besar sebiji dibelah 4
7.Serai 2 batang dititik
8.Cili padi 13 biji dititik-titik jangan hancur sangat dan ikut suka masing-masing
9.Air 1.2 liter
10.2 kiub tomyam jenama ikut suka
11.2 sudu makan sos ikan
12.3 sudu makan air perahan limau
13.Daun limau purut 3 helai dikoyak-koyakan sedikit

Cara-caranya
Didihkan air bersama kiub tomyam dan serai, apabila sudah mendidih masukkan ayam diikuti semua sayur-yuran dan perisakan dengan sos ikan,garam,gula dan air limau serta jangan lupa daun limau purut. Bila sayur sudah lembut boleh padamkan api. Siap untuk dihidangkan ketika panas-panas.

No comments:

Post a Comment